U trendu

Rusija poslala 300 vojnih instruktora u CAR

MOSKVA – Rusija je poslala dodatnih 300 vojnih instruktora u Centralnoafričku republiku (CAR) na zahtev rukovodstva zemlje, saopštilo je danas rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Rusija je u Centralnoafričku republiku poslala dodatnih 300 instruktora za obuku vojnika nacionalne armije na zahtev rukovodstva zemlje. Vojni instruktori su poslati kako bi se pružila pomoć za jačanje odbrambene sposobnosti te zemlje, a ruska strana poslala je odgovoravajuće obaveštenje Komitetu Saveta bezbednosti UN, navodi se u saopštenju ministarstva.

Moskva, koja pomno prati situaciju u Centralnoafričkoj republici, izrazila je ozbiljnu zabrinutost zbog degradacije tamošnje bezbednosne situacije, prenosi TAS S.

Kretanje paravojnih grupa širom zemlje, koje su dobro organizovane i podržane iz inostranstva, usmereno je na destabilizaciju unutarpolitičke situacije i izbornog procesa u zemlji, navodi rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Moskva je pozvala sve konstruktivne političke snage u Centralnoafričkoj republici na dijalog i mirno rešenje sporova u vezi sa održavanjem opštih izbora.

Tri grupe pobunjenika su prošle nedelje formirale antivladinu Koaliciju patriota za promene, kako bi otpočele borbene operacije 18. decembra sa ciljem ostvarivanja kontrole nad prestonicom. Pobunjenici pružaju otpor predsedniku Faustinu Aršanžu Tuaderi, koji traži reizbor za drugi mandat.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.