U trendu

Rusija pozvala češkog ambasadora na razgovor

MOSKVA – Rusko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je danas na razgovor češkog ambasadora Vitežslava Pivonku nakon što je Prag proterao 18 ruskih diplomata, javila je novinska agencija Tas s, pozivajući se na neimenovani izvor.

„Češki ambasador je pozvan u rusko Ministarstvo spoljnih poslova“, rekao je ruskoj agenciji dobro obavešteni izvor.

Premijer Češke Andrej Babiš i šef diplomatije Jan Hamaček saopštili su u subotu da će 18 službenika ambasade Rusije u Pragu biti proterano jer, navodno, rade za specijalne ruske vojne obaveštajne službe.

Češki zvaničnici tvrde da su osamnaestorica ruskih diplomata bili umešani u operaciju ruske vojnne obaveštajne službe 2014. godine kada je podmetnuta eksplozija u jedno skladište municije u mestu Vrbetice u kojoj je poginulo dvoje ljudi.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova danas je izjavila da će Rusija uskoro obelodaniti konkretne kontramere povodom proterivanja 18 ruskih diplomata iz Ćeške.

Ona je, pored ostalog, ocenila da proterivanje ruskog diplomatskog osoblja predstavlja dokaz da češke vlasti nemaju ni samostalnost u donošenju spoljnopolitičkih odluka, niti samostalno rukovode svojim odnosima sa Rusijom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.