U trendu

Rusija premešta pomorske manevre dalje od Irske

MOSKVA – Rusija je najavila da će premestiti pomorske vojne manevre dalje od obale Irske nakon što je zvanični Dablin izrazio zabrinutost u jeku napetosti između Zapada i Moskve oko proširenja NATO na istok i straha Zapada da se Rusija sprema da izvrši invaziju na Ukrajinu.

Ruski vojni manevri bi trebalo da budu održani od 3. do 8. februara u međunarodnim vodama na 240 kilometara od obala jugozapadne Irske, ali unutar ekskluzivne ekonomske zone Irske, premnosi AP.

Irski ministar spoljnih poslova Sajmon Koveni usprotivio se ove nedelje ruskim pomorskim manevrima rekavši da „nije vreme za intenziviranje vojnih aktivnosti i tenzija u kontekstu onoga što se dešava sa i u Ukrajini“.

„Činjenica da Rusi to nameravaju da rade na zapadnim granicama EU, uz obalu Irske, je nešto što po našem mišljenju jednostavno nije dobrodošlo“ poručio je Koveni.

Ruska ambasada u Irskoj objavila je danas na Fejsbuku pismo ambasadora Jurija Filatova u kojem se navodi da će vojno-pomorske vežbe biti izmeštene van irske ekonomske zone „sa ciljem da se ne ometaju aktivnosti profesionalnih ribara“.

Ova odluka je redak ustupak usred porasta napetosti zbog gomilanja ruskih snaga duž granice s Ukrajinom i zahteva da se NATO obaveže da nikada neće dozvoliti Ukrajini da se pridruži Alijansi, da zaustavi raspoređivanje NATO naoružanja u blizini ruskih granica i povuče sve svoje snage iz istočne Evrope, ocenjuje Asošijejted pres.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.