Rusija raskida diplomatske odnose sa Ukrajinom?

Moskva razmatra opcije odgovora na pokušaj ukrajinske obaveštajne službe da organizuje diverzije na Krimu, a među mogućnostima je i raskid diplomatskih odnosa između dve zemlje, piše danas list „Izvestija“, pozivajući se na izvor u ruskim spoljnopolitičkim krugovima.

„Izvestija“ piše da bi Moskva mogla zatvoriti rusku ambasadu u Kijevu i vratiti sve diplomate, preneo je Sputnjik.

„Jedna od mogućih opcija oštrog odgovora mogao bi biti raskid diplomatskih odnosa. U Moskvi razmatraju ovu opciju. Ipak, poslednju reč će dati šef države koji će doneti odluku na osnovu sakupljenih podataka“, navodi izvor lista.

„Što se tiče raskida diplomatskih odnosa – to je prerogativ šefa države. Međutim, Moskva mora da revidira odnose sa Kijevom uzimajući u obzir poslednje događaje“, kazao je za ruski list zamenik šefa međunarodnog komiteta Saveta federacije Vladimir Džabarov.

Ukrajinske vlasti još uvek nisu prihvatile kandidaturu za novog ambasadora, a interese Moskve u zemlji predstavlja privremeni poverenik Sergej Toropov.

Federalna služba bezbednosti Rusije saopštila je juče da je za vikend sprečila terorističke napade na Krimu, koje je pripremalo Ministarstvo odbrane Ukrajine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.