U trendu

Rusija raspisala poternicu za bratom Alekseja Navaljnog

MOSKVA – Rusija je raspisala poternicu za Olegom Navaljnim, bratom opozicionog lidra Alekseja Navaljnog, navelo je rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova, u trenutku dok se očekuje da će njegova uslovna kazna biti pretvorena u zatvorsku.

Oleg Navaljni, čija lokacija je nepoznata, prošle godine je bio u kućnom pritvoru između janauara i aprila i dobio je uslovnu kaznu zbog kršenja restriktivnih mera uvedenih usled pandemije korona virusa, podsetio je Rojters.
On je optužen pošto je u Moskvi učestvovao na protestu zbog hapšenja njegovog brata Alekseja, koga su ruske vlasti, kako su juče javili svetski mediji, stavile na listu „terorista i ekstremista“.

Oleg Navaljni je 2018 pušten iz zatvora posle tri i po godine zatvorske kazne zbog optužbe za proneveru za koju kritičari tvrde da je bila metoda zastrašivanja njegovog brata.

Ruske vlasti odlučile su da se opozicioni lider Aleksej Navaljni koji se nalazi u zatvoru i nekoliko njegovih glavnih saradnika upišu u registar terorista i ekstremista, što je najnoviji potez Moskve u sveobuhvatnom obračunu sa opozicijom, nezavisnim medijima i aktivistima za ljudska prava, navodi AP.

Kao najžešći kritičar Vladimira Putina, Navaljni i osam njegovih saveznika, među kojima su i ključni saradnici Ljubov Sobol i Georgija Alburova, danas su evidentirani u registru terorista i ekstremista od strane ruske Federalne službe za finansijski nadzor, što podrazumeva da će njihovi bankovni računi biti zamrznuti, prenosi AP.

Navaljni je priveden po povratku iz Nemačke gde je proveo pet meseci oporavljajući se od trovanja nervnim agensom za koji je okrivio Kremlj, dok su ruske vlasti negirale bilo kakvu umešanost u taj slučaj.

Navaljni je osuđen na dve i po godine zatvora zbog kršenja uslovne kazne na koju je osuđen zbog navodne prevare 2014. godine.

Nakon hapsenja Navaljnog, u narednim mesecima njegov brat Oleg i mnogi od njegovih glavnih saradnika takođe su se suočili sa krivičnim prijavama, a vlasti su njegovu Fondaciju za borbu protiv korupcije i široku mrežu regionalnih kancelarija stavili van zakona, označile ih kao ekstremističke i zaustavile njihov rad.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar