U trendu

Rusija: Status Krima i Donbasa ostao nepromenjen

MOSKVA – Rusija je saopštila da se mirovni pregovori sa Ukrajinom nastavljaju danas video konferencijom i da nisu napredovali dovoljno za sastanak predsednika dve zemlje, kao i da je stav Moskve o statusu Krima i Donbasa ostao nepromenjen.

„Nacrt sporazuma nije spreman za sastanak na vrhu. Ponavljam iznova i iznova: pozicija Rusije o Krimu i Donbasu ostaje nepromenjena“, saopštio je u nedelju glavni ruski pregovarač Vladimir Medinski na Telegramu, prenosi Rojters.

Medinski je rekao i da je Kijev počeo da pokazuje realističniji pristup mirovnim pregovorima, kao i da se Ukrajina složila da će biti neutralna, da neće imati nuklearno oružje i da se neće pridružiti NATO-u, kao i da će odbiti da bude domaćin vojnim bazama.

Ali po pitanju Krima, koji je Rusija pripojila od Ukrajine 2014. i dva samoproglašena regiona u istočnom Donbasu koje je ruski predsednik Vladimir Putin priznao kao nezavisne u februaru, Medinski je naglasio da nije bilo napretka, navodi Rojters.

Medinski je izjavio i da ne deli optimizam ukrajinskog pregovarača Davida Arahamije, koji je u subotu rekao ukrajinskoj televiziji da je nacrt sporazuma dovoljno uznapredovao da omogući konsultacije između Putina i ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

„Nažalost, ne delim Arahamijin optimizam. Štaviše, ukrajinski diplomatski i vojni eksperti mnogo zaostaju u potvrđivanju čak i onih sporazuma koji su već postignuti na političkom nivou „, saopštio je Medinski.

Ruski zvaničnik je najavio i da će pregovori dve strane putem video konferencije biti nastavljeni sutra, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar