U trendu

Rusija: Transport Severnim morskim putem tokom cele godine

MOSKVA – Rusija planira da u 2022. i 2023. godini obavlja brodski trasport Sevrenim morskim putem preko Arktika bez zimskog prekida, izjavio je danas potpredsednik vlade Rusije Jurij Trutnev.

„Planiramo da započnemo prelazak na celogodišnju navigaciju 2022-2023. godine“, potvrdio je Trutnev za državni TV kanal Rasija 24, prenosi Rojters.

Ova ruta, koja prolazi duž ruskih severnih morskih granica, trenutno se koristi za isporuku fosilnih goriva i drugih (strateških) resursa ali najviše do devet meseci godišnje.

Ruski zvaničnici planiraju da povećaju količinu tereta koji se prevozi ovim pomorskim putem sa sadašnjih 33 milona tona na 80 miliona tona godišnje.

Pored toga Rusija takođe planira izgradnju ledolomaca na tečni prirodni gas, kao i nove generacije super moćnih ledolomaca kako bi se ova morska ruta razvijala i učinila prohodnom za plovidbu tokom cele godine.

Moskva je uložila velika sredstva u infrastrukturu za razvoj Severnog morskog puta i želi da to postane glavna pomorska ruta jer se Arktik zagreva brže od ostatka sveta, a trenutno se ne koristi u zimskom periodu zbog debelog ledenog pokrivača.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.