U trendu

Rusija i Turska: Konsenzus o normalizaciji odnosa

Između Turske i Rusije postoji jasan konsenzus o normalizaciji odnosa, izjavio je jedan funkcioner iz kabineta turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

On je, posle sastanka Erdogana i ruskog predsednika Vladimira Putina u Sankt Peterburgu, rekao da je „opšte raspoloženje je bilo veoma pozitivno“ i da su „obe strane rešene da unaprede odnose”, preneo je Rojters.

Sastanak održan osam meseci nakon što su turske snage oborile ruski borbeni avion Su-24 zbog čega su se odnosi dve zemlje drastično pogoršali, predstavlja pokušaj lidera dve zemlje da reše probleme i okrenu novu stranicu.

Kako prenose ruski mediji, susret je počeo rukovanjem dvojice predsednika, a u razgovorima su  učestvovali i šefovi diplomatija dve države – Sergej Lavrov i Mevlut Čavušoglu, kao i visoki zvaničnici predsedničkih administracija.

Ocenivši da su odnosi dve države degradirali posle incidenta sa avionom, Putin je poručio da Erdoganova poseta, uprkos složenoj političkoj situaciji u Turskoj, svedoči o želji da se odnosi između Turske i Rusije obnove na korist oba naroda.

Erdogan je na početku sastanka rekao da će saradnja dve zemlje značajno doprineti rešavanju problema u regionu.

„U regionu veoma mnogo očekuju od nas sa političke tačke. Verujem da će naša saradnja doprineti razrešenju mnogih problema u svetu“, izjavio je on.

Povodom nedavnog pokušaja puča u Turskoj, Putin je rekao je Rusija uvek protiv svih nekonstruktivnih akcija. On je podsetio da je među prvima pozvao Erdogana i izrazio podršku prevazilaženju krize nakon vojnog puča u Turskoj, a turski predsednik je rekao da ga je Putinov poziv obradovao, preneo je Sputnjik.

Susret je postao moguć pošto se Erdogan u pismu izvinio Putinu za obaranje aviona i izrazio saučešće zbog pogobije jednog od pilota i porukom da Turska ne želi da kvari odnose sa Rusijom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar