U trendu

Rusija tvrdi da će njen izvoz energije porasti za 100 milijardi dolara ove godine

 Rusija predvidja da će prihodi od izvoza njene energije ove godine porasti za oko 98 milijardi evra, jer su veće cene robe nadoknadile smanjenje tražnje.

Rusko Ministarstvo ekonomije očekuje da će prihodi od izvoza energije dostići 331 milijardu evra u 2022. godini, što je za trećinu više u odnosu na 239 milijardi evra u 2021. godini.

Skok u prihodima, ako se ostvari, pomoći će jačanju ruske ekonomije koja je pogodjena sankcijama Zapada zbog rata u Ukrajini, prenosi Radio slobodna Evropa.

Veći prihodi od izvoza omogućiće predsedniku Rusije Vladimiru Putinu da podigne plate i penzije u trenucima recesije i inflacije koja ugrožava životni standard.

Izvoz energije čini oko polovinu prihoda federalnog budžeta Rusije.

Ministarstvo ekonomije predvidja da će se prosečna izvozna cena prirodnog gasa od 1.000 kubnih metara u ovoj godini više nego udvostručiti, pre nego što će postepeno padati do kraja 2025. godine, navodi se u dokumentima vlade.

Ruski izvoz gasa će ove godine pasti za oko 15 odsto tokom pogoršanja odnosa izmedju Brisela i Moskve zbog rata u Ukrajini.

EU je objavila da namerava da smanji zavisnost od ruskog gasa, budući da je Rusija godinama Evropskoj uniji bila najveći dobavljač goriva.

Smanjenje ruskog izvoza u EU samo će delimično biti nadoknadjeno povećanim izvozom u Kinu.

Ministarstvo ekonomije očekuje zaradu od izvoza energije u iznosu od 251 milijarde evra u 2023. godini, više nego u 2021. budući da cene nafte i plina padaju.

Sveukupno gledano, ruska ekonomija se bolje drži nego što se očekivalo zbog sankcija, jer porast prihoda od energije daje vladi u Moskvi više moći da podrži sektore pogodjene sankcijama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar