U trendu

Rusija tvrdi da su SAD direktno umešane u rat u Ukrajini

MOSKVA – Rusija tvrdi da su SAD „direktno umešane“ u rat u Ukrajini.

Uloga američke obaveštajne službe stavljena je pod lupu, nakon što je Rusija optužila Belu kuću da dostavlja obaveštajne podatke koje Kijev koristi za izvođenje raketnih udara dugog dometa, prenosi londonski Gardijan.

Rusko ministarstvo odbrane tvrdi je da je Vašington „direktno umešan“ u rat i da je preneo obaveštajne podatke koji su doveli do „masovne smrti civila“.

„SAD su odgovorne za ukrajinske raketne napade na naseljena područja u istočnom Donbasu i drugim regionima. Ovo nepobitno dokazuje da je Vašington, suprotno tvrdnjama Bele kuće i Pentagona, direktno umešan u sukob u Ukrajini“, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva odbrane.

Bajdenova administracija je do sada dala više od 8 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, uključujući dodatnu tranšu od 550 miliona dolara koja je juče predstavljena, iako Vašington snažno negira da učestvuje u sukobu ili da je u ratu sa Rusijom.

Komentari Kremlja usledili su nakon intervjua koji je Telegrafu dao Vadim Skibicki, vršilac dužnosti zamenika šefa vojne obaveštajne službe Ukrajine.

On je rekao da su artiljerijski sistemi velikog dometa HIMARS proizvedeni u SAD bili izuzetno efikasni u uništavanju ruskih skladišta goriva i municije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar