U trendu

Rusija upozorava na gomilanje NATO snaga kod Belorusije

MOSKVA – U jeku rastuće tenzije sa SAD i NATO savezom, u očekivanju bezbednosnih garancija Zapada, zvanična Moskva je poručila da „neće zatvarati oči pred gomilanjem NATO snaga predvođenih SAD u blizini Belorusije“.

Ruski ambasador u Belorusiji Boris Grizlov rekao je danas za TAS S da je „jasno da se ne zaustavlja gomilanje snaga i vojnih resursa NATO ispred naših vrata“.

Ruski dioplomata je podsetio da su dodatne snage NATO i teško naoružanje razmešteni duž poljsko-beloruske granice još tokom migrantske križe u Belorusiji.

Grizlov je upozorio da takve akcije NATO i zapadnih partnera „naravno, ne prolaze neopaženo“ i dodao da Rusija i Belorusija pažljivo pristupaju zaštiti svojih granica i redovno organizuju zajedničke rusko-beloruske vazdušne patrole „bombarderima tipa TU-22M3 dalekog doleta, višenamenskim lovcima tipa SU-30SM i drugim letelicama ratnih vazduhoplovstava dve zemlje“.

Ambasador Rusije u Minsku je primetio da zapadne države po pravilu tumače kao pretnju bilo kakve zajedničke vojne manevre Moskve i Minska.

„Izvođenjem vojnih vežbi do savršenstva, oružane snage Rusije i Belorusije su jasno i koherentno pokazale da su vrhunski obučene, ali nakon manevara su se vratile u kasarne, svojim redovnim obavezama“, rekao je ambasador Rusije u Belorusiji Boris Grizlov.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar