U trendu

Rusija upozorava Zapad da ukloni prepreke za izvoz žita i đubriva

MOSKVA – Rusija je danas upozorila Zapad da će, ukoliko ne budu uklonjene prepreke za njen izvoz žita i đubriva, onda Ukrajina morati da izvozi žito kopnenim putem, a Moskva će raditi izvan okvira sporazuma o izvozu žita postignutog uz posredstvo UN.

Crnomorski sporazum o žitu predstavljao je pokušaj UN da ublaže prehrambenu krizu koju je izazvao rat u Ukrajini. Sporazum su potpisali Rusija, Ukrajina, Turska i UN u julu prošle godine, a on je dva puta produžavan i njime je omogućen izvoz hrane i đubriva iz ukrajinskih luka Odese, Černomorska i Južnjija, podsetio je Rojters.

Rusija navodi da je taj izvoz kompromitovan zbog prepreka kao što su osiguranje i ometanje isplata i da one moraju biti ukinute. Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov danas je izjavio da ako Zapad to ne bude uradio, onda će Ukrajina morati da koristi kopnene i rečne puteve za izvoz.

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu izjavio je ranije danas da je saglasan sa zahtevom Rusije da se ukinu prepreke za ruski izvoz đubriva i žita, kao i da to pitanje mora da se reši kako bi se dodatno proširila ukupna trgovina žitom preko Crnog mora koja uključuje Ukrajinu.

Čavušoglu je na zajedničkoj pres konferenciji sa Lavrovom u Ankari rekao da je posvećen proširenju trgovine žitom, prenosi Rojters.

Istovremeno,Čavušoglu je dodao da je Turska zabrinuta zbog potencijalnog intenziviranja konflikta između Rusije i Ukrajine na proleće.
On je rekao i da će Turska nastaviti napore da pregovorima privede rat kraju.

Lavrov je izjavio da bi bio srećan da vidi svog turskog kolegu u poseti Rusiji kad god on bude imao priliku da učini takvu posetu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.