U trendu

Rusija za poštovanje Dejtona i dogovor tri naroda u BiH

BANJALUKA – Rusija i Mađarska su prijatelji Republike Srpske, izjavio je danas ambasador BiH u Ruskoj Federaciji Željko Samardžija i istakao da je to prijateljstvo veoma bitno u kontekstu poslednjih dešavanja.

„Vidi se pritisak Zapada na Srpsku i Rusiju. Ruski zvaničnici već duže vreme ponavljaju da su za apsolutno poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i za dogovor tri naroda u BiH. I ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da sankcije ništa ne rešavaju i da se mora sve prepustiti dogovoru tri ravnopravna naroda u BiH. Rusija tu nije prekoračila crvenu liniju“, rekao je Samardžija gostujući u Jutarnjem programu Radio televizije Republike Srpske.

Zapada, istakao je, sve radi unapred.

„Pogledajte moguće sankcije, pravi se plan sankcija. sve je hipotetički. Oni kažu ‘mi ćemo vas kazniti ako nešto pokušate’. Niko sa ruske strane nije pozvao da se sprema za eventualni napad na Ukrajinu. Rusija neće dozvoliti da iko ugrozi njene interese. Moskva ne preti nikome i to ruski zvaničnici stalno ponavljaju. Čak i ukrajinski zvaničnici upozoravaju Zapad da diže paniku i histeriju“, reka je Samardžija.

On je poručio da se „ti vetrovi rata u Rusiji ne osete“ i podsetio je na reči šefa ruske diplomatije – „ako zavisi od Moskve rata neće biti“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar