Rusija zatražila od Kanade dosije o bivšem nacisti

MOSKVA – Rusija je od Kanade zatražila da joj preda dosije o Helmutu Oberlanderu, 95-godišnjem bivšem pripadniku nacističkog odreda smrti koji živi u Kanadi, kako bi pomogla Moskvi u istrazi masovnog ubistva dece u sovjetskom sirotištu 1942. godine.

Helmutu Oberlanderu, rođenom u Ukrajini, koji je postao nemački državljanin tokom Drugog svetskog rata, oduzeto je posleratno kanadsko državljanstvo, kada je Otava saznala za njegove aktivnosti u ratno vreme, preneo je Rojters.

U decembru je Vrhovni sud Kanade odbio žalbu da mu se vrati državljanstvo koje je stekao 1960. godine.

Ruski Istražni komitet, koji se bavi ispitivanjem teških zločina, saopštio je da želi pravne spise o Oberlanderu kako bi proverio da li je on učestvovao u masakru u sirotištu u tadašnjem sovjetskom gradu Jejsk 9. oktobra 1942. godine.

Prema sudskim dokumentima iz 2018. godine, Oberlander je prvo bio prevodilac nacističkim odredima smrti, da bi kasnije bio pešadista u nemačkoj vojsci.

Oberlander je rekao da je bio prisiljen da se pridruži jednoj od mobilnih nacističkih jedinica smrti sa 17 godina i da nije učestvovao u bilo kakvim zverstvima.

(Tanjug)

Napišite komentar