U trendu

Rusija: Zatvorena jos jedna organizacija

MOSKVA – Sud u Moskvi doneo je danas odluku o zatvaranju još jedne ruske organizacije za zaštitu ljudskih prava – Centra za ljudska prava „Memorijal“.

Odluka Moskovskog gradskog suda o zatvaranju tog centra dolazi dan nakon što je Vrhovni sud Rusije ukinuo pravni status njegovoj sestrinskoj organizaciji „Memorijal“, međunarodnoj grupi za ljudska prava koja je privukla međunarodno priznanje za svoje studije političke represije u Sovjetskom Savezu, prenosi agencija AP.

Kako se navodi, obe organizacije su prethodnih godina bile označene kao „strani agenti“.

Tužioci su prošlog meseca optužili moskovski Centar za ljudska prava „Memorijal“ i „Memorijal internešenel“, njegovu matičnu kuću, za kršenje zakona o stranim agentima, tražeći od suda da ih zatvori.

„Memorijal“ i Centar za ljudska prava „Memorijal“ odbacili su optužbe tvrdeći da su odluke suda politički motivisane.

Ruske vlasti su, kako se navodi, poslednjih meseci izvršile pritisak na organizacije za zaštitu ljudskih prava, medijske kuće i pojedinačne novinare, govoreći za desetine njih da su strani agenti.

Obe organizacije „Memorijala“ obećale su da će uložiti žalbu na odluke kojima se ukida njihov pravni status i obećale da će nastaviti sa radom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.