U trendu

Rusiji suspendovano članstvo u FATF, ali mora da ispunjava obaveze

PARIZ – Međudržavno telo za kontrolu i sprečavanje pranja novca FATF suspendovalo je članstvo Rusije, uz obrazloženje da ratom koji vodi u Ukrajini krši principe te organizacije.

FATF ( Financial Action Task Force) je međunarodno telo osnovano u Parizu 1989. godine s ciljem da razvija i unapređuje politiku za efikasnu borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma, kao i da prati sprovođenja mera za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma u zemljama članicama.

U pitanju je odluka bez presedana u okviru FATF, i odobrile su je sve zemlje članice na plenarnoj sednici održanoj u petak, prenosi Rojters.

Predsednik FATF, Radža Kumar rekao je da je invazija Rusije na Ukrajinu „narušila obaveze prema međunarodnoj saradnji i međusobnom poštovanju“, koje se u među najvažnijim principima te organizacije.

Ukrajina, koja je više puta pozivala da se isključi Rusija iz organizacije, pozdravila je odluku o suspenziji, ali je dodala da će nastaviti svoj napor sa članicama FATF-a da odu dalje i stave Moskvu na crnu listu.

„To nije dovoljno, ali je važan korak u pravom smeru“, rekao je ukrajinski ministar finansija Sergej Marčenko.

Anatolij Antonov, ruski ambasador u Sjedinjenim Državama, osudio je odluku kao „opasan korak“, rekavši da će narušiti globalne napore u borbi protiv pranja novca, finansiranja terorizma i širenja oružja za masovno uništenje, prenela je ruska agencija TAŠ.

Iako suspendovana, Rusija ostaje članica organizacije, a glavne posledice odluke biće da će joj biti zabranjeno da prisustvuje sastancima i pristup dokumentima, saopštio je FATF.

Prema saopštenju, Moskva ostaje obavezna da primenjuje FATF standarde i da ispunjava svoje finansijske obaveze.

FATF je u petak takođe dodao Južnu Afriku i Nigeriju na svoju „sivu listu“ zemalja pod posebnim nadzorom, radi primene standarda za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, i skinuo Maroko sa te liste.

Članstvo FATF-a čini 39 zemalja, među njima su SAD, Indija, Kina i Saudijska Arabija, kao i evropske zemlje poput Britanije, Nemačke i Francuske i EU, dok Ukrajina nije članica,navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.