Ruska ambasada: Dzonsonovo „poređenje“ neprihvatljivo

LONDON – Ruska ambasada u Londonu je ocenila kao neprihvatljive reči britanskog premijera Borisa Džonsona da se Poljska 1939. godine našla „zarobljena između čekića fašizma i nakovnja komunizma“.

Kako se ocenjuje u saopštenju, izjava britanskog prmijera data povodom 80 godina od početka Drugog svetskog rata – zbunjuje, prenosi TAS S.

„I pored svih istorijskih diskusija oko sovjetske vojne operacije u istočnim oblastima Poljske (Zapadna Ukrajina i Zapadna Belorusija), opisati stvari tako da se na neki način izjednače akcije ŠSR-a sa agresijom Hitlera apsolutno je neprihvatljivo“, navode iz ruske ambasade.

Podsećaju i na ulogu britanske diplomatije.

„Ako treba razgovarati o tome ko je, osim Hitlera odgovoran za poljsku tragediju 1939. godine, ne može se izbeći prisečhanje na ulogu britanske diplomatije koja se nije suprostavila agresivnoj nacističkoj politici (setite se Austrije, Čehoslovačke, Memela), ali takođe i neprestano osujećujući sovjetske predloge za izgradnju efikasnog saveza protiv Nacista, uključujučhi posebno odbranu Poljske“, navodi se u saopštenju ambasade.

Navode da ta rasprava možda jeste dugotrajna, ali da je prepuštaju istoričarima.

„Velika većina Rusa i Britanaca, kada se prisečhaju Drugog svetskog rata, odaju počast palima kao i sovjetsko-britanskom savezu. Za žaljenje je što je premijer odabrao drugačiji ugao koji, na sreću, ne uživa veliku popularnost u Britaniji“, zaključuje se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.