Ruska grupa Tim 29 obustavila rad zbog straha od procesuiranja članova i pristalica

Ruska grupa za zaštitu ljudskih prava Tim 29 objavila je danas da obustavlja rad usled straha od procesuiranja njenih članova i pristalica.

Vlasti su prethodno blokirale sajt te grupe, navodno zbog objavljivanja sadržaja u Rusiji „nepoželjne“ organizacije.

Tim 29, udruženje advokata i novinara specijalizovano za slučajeve izdaje i špijunaže i pitanja slobode informisanja, navelo je danas da su ga ruske vlasti optužile za širenje sadržaja češke nevladine organizacije koja je proglašena „nepoželjnom“ u Rusiji.

Grupa je odbacila optužbe, ali je njen sajt ipak blokiran u petak. Njeni advokati navode da veruju da bi procesuiranje članova i pristalica bio sledeći korak vlasti.

„U takvim uslovima, nastavak aktivnosti stvara direktnu i jasnu pretnju bezbednosti velikog broja ljudi i mi ne možemo da ignorišemo taj rizik“, naveo je Tim 29.

Ta organizacija je dodala da će povući sav svoj sadržaj sa interneta kako bi izbegla rizike.

Do obustave rada te grupe došlo je posle sve većeg pritiska vlasti na pristalice opozicije, nezavisne novinare i borce za ljudska prava u Rusiji, uoči septembarskih parlamentarnih izbora.

To glasanje se smatra važnim u okviru nastojanja predsednika Rusije Vladimira Putina da zacementira svoju vladavinu uoči predsedničkih izbora 2024. godine.

Putin, 68-godišnji lider koji je na vlasti duže od 20 godina, izdejstvovao je prošle godine usvajanje ustavnih promena koje mu omogućavaju da ostane na čelu zemlje do 2036. godine.

Ruske vlasti su prethodnih meseci pojačale pritisak na nezavisne medije. Označile su za „strane agente“ dva popularna sajta, „Meduza“ i „VTimes“, i zabranile rad portalu „Proekt“, čije su istraživačke novinare takodje označile za „strane agente“. Portal „VTimes“ je ubrzo nakon toga obustavio rad.

Sud u Moskvi je u junu zabranio rad organizacija koje je osnovao zatvoreni opozicioni lider Aleksej Navaljni, uz obrazloženje da su ekstremističke.

Osobama povezanim sa organizacijama Navaljnog sud je zabranio obavljanje javne funkcije. Mnogi saradnici Navaljnog planirali su da se kandiduju na parlamentarnim izborima 19. septembra.

Fondaciju za borbu protiv korupcije, koju je osnovao Navaljni, pred sudom je branila grupa Tim 29 i njen poznati advokat Ivan Pavlov. Vlasti su u aprilu pokrenule krivični proces protiv Pavlova, koji zastupa i bivšeg ruskog novinara Ivana Safronova, optuženog za izdaju u procesu koji mnogi vide kao odmazdu za njegov novinarski rad.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.