Ruska NVO za ljudska prava prelazi na tajni rad

Istaknuta ruska grupa koja se bavi borbom za ljudska prava saopštila je danas da zatvara operacije ove nedelje zbog ruskih represivnih zakona, ali je napravila plan kako dalje da nastavi rad.

Komitet protiv torture je 15 godina dokumentovao slučajeve mučenja u Rusiji i davao pravne savete žrtvama, što je dovelo do osude više od 100 policajaca i istražitelja.

Rusko Ministarstvo pravde je ranije ove godine tu grupu stavilo na spisak „stranih agenata“ u skladu sa zakonom koji zahteva da nevladine organizacije koje dobijaju sredstva iz inostranstva i koje se bave vrlo nejasno definisanim „političkim aktivnostima“, moraju da se registruju kao „strani agenti“. Nevladine organizacije smatraju da je zakon diskriminatorski i da ukazuje da su oni špijuni.

Igor Kaljapin šef Komiteta protiv torture rekao je danas novinarima da će organizacija biti ugašena ove nedelje jer odbija da se uskladi s tim zakonom i time prizna da rade za stranog dobročinitelja.

Kaljapin je rekao da su osnovali novu centralnu kancelariju koja neće prihvatati strana sredstva i time će moći da izbegne da bude svrstana u listu „stranih agenata“.

Njegovi saradnici su osnovali šest drugih nevladinih organizacija koje će dobijati strana sredstva za konkretne poslove, ali neće delovati javno.

„Sve te organizacije neće reklamirati svoj rad jer svaki publicitet, intervju ili pominjanje organizacije u medijima će Ministarstvo pravde i tužioci protumačiti kao političke aktivnosti“ i time ih izložiti opasnosti, rekao je Kaljapin.

U junu kancelariju ove grupe u Čečeniji napali su naoružani maskirani ljudi i rasterali zaposlene.

Kaljapin je rekao da je otprilike polovina od njihovog budžeta od 44 miliona rubalja (730.000 dolara) došla iz inostranstva prošle godine.

Neki od njihovih donatora zatvaraju operacije u Rusiji, kao što je Makartur fondacija, a neki razmišljaju o odlasku.

Registracija novih šest nevladinih organizacija i to što nemaju istoriju prethodnih aktivnosti, otežaće im mogućnost privlačenja stranih sredstava ove godne, rekao je Kaljapin.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.