U trendu

Ruska vojska izgradila veliku vojnu bazu u Marijupolju

MARIJUPOLJ – Rusija konsoliduje svoje vojno prisustvo u osvojenom lučkom gradu Marijupolju izgradnjom velike vojne baze, pokazuju satelitske fotografije kompanije Maksar.

Novi kompleks u obliku slova U nalazi se u blizini centra grada, preneo je Bi-Bi-Si.

Na njegovom krovu se vidi crvena, bela i plava zvezda ruske vojske sa natpisom: „Za Marijupoljce“.

Ruske snage držale su grad pod opsadom skoro tri meseca ranije ove godine, a zbog stalne artiljerijske vatre veliki deo je u ruševinama.

Ukrajinski zvaničnici su prošlog meseca procenili da je oko 25.000 civila ubijeno u napadima, dok su UN saopštile da su potvrdile smrt 1.348 civila, ali su navele da je realan broj poginulih verovatno veći.

Na slikama se čini da je gradsko groblje prošireno.

Ruske trupe su navodno poslednjih meseci uklanjale leševe iz uništenih zgrada i sahranjivali ih.

Prema analizi slika od prošlog meseca, koje je prikupio Bi-Bi-Si Panorama, navodno je na groblju iskopano 1.500 novih grobova.

Veliki zaštitni zaklon postavljen je oko ostataka gradskog pozorišta, gde je, kako se veruje, na stotine ljudi poginulo nakon što su ga ruske snage gađale u raketnom napadu 18. marta.

Ukrajinski zvaničnici procenjuju da je do 90 odsto gradske infrastrukture ostalo u ruševinama posle ruskog bombardovanja, a nove slike sugerišu da je Moskva počela da ruši mnoge stambene zgrade koje ne mogu da se poprave.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.