U trendu

Ruske sankcije biće na dnevnom redu Samita EU

MOSKVA – Sankcije Rusije protiv visokih zvaničnika EU biće predmet rasprave na Savetu spoljnih poslova EU i na samitu EU za koji se očekuje da će biti usredsređen na odnose sa Rusijom, javlja Tas s pozivajući se na diplomatski izvor u Briselu.

Rusija je uvela sankcije predsedniku Evropskog parlamenta Davidu Sasoliju i potpredsednici Evropske komisije za vrednosti i transparentnost Veri Jurovoj.
„Ovi postupci Rusije bez presedana biće očigledno stavljeni na raspravu na sledećem sastanku Saveta spoljnih poslova EU i na sastanku Evropskog saveta 25. aprila“, rekao je izvor i dodao da Evropska unija ove sankcije smatra „neprihvatljivim i neosnovanim korakom koji ne može ostati bez odgovora“.
Ranije u toku dana, rusko ministarstvo spoljnih poslova objavilo je listu osam državljana EU kojima je zabranjen ulazak u Rusiju. Na toj listi su, pored Sasolija i Jurove i zvaničnici iz Nemačke, Letonije, Francuske, Švedske i drugih zemalja.
Ovaj korak Rusije usledio je nakon sankcija Evropskog saveta protiv šest ruskih državljana od 2. i 22. marta 2021. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.