U trendu

Ruski advokat pao sa zgrade, ubistvo ili nesreća?

Ruski advokat Nikolaj Gorokov zadobio je teške povrede nakon što je u utorak pao sa zgrade, piše Njujork tajms.

Ruski mediji pišu da je Gorokov pao prilikom pomaganja radnicima u dizanju đakuzija u svoj apartman na četvrtom spratu zgrade.

Gorokov je poznat kao advokat porodice preminulog ruskog revizora i advokata Sergeja L. Magnickog, koji je 2009. godine umro u zatvoru nakon što je otkrio prevaru tešku 230 miliona dolara.

Za razliku od ruskih medija, koji navode da je reč o nesrećnom slučaju, britanski biznismen Vilijam F. Brauder, za kojeg je Magnicki radio, tvrdi za BBCi da je reč o pokušaju ubistva.

„Postoji trag mrtvih i teško povređenih osoba koji su imali veze sa slučajem Magnicki. Ruska obaveštajna služba FSB radi sve što može da spreči bilo kakvu ozbiljnu istragu. Gorokov je bio bačen“, rekao je Brauder, preneo je zagrebački Jutarnji list.

Istakao je da je teško povređeni advokat danas trebalo da se pojavi na sudu gde bi u ime majke preminulog Magnickog predstavio nove dokaze u vezi prevare koju je on prvi razotkrio.

Upravo je Brauder, čija je investiciona kompanija Hermitaž kapital poslovala u Moskvi između 1996. i 2005. godine, bio meta prevare koju je otkrio Magnicki, a za koju ruske vlasti tvrde da je sam orkestrovao. Sa druge strane, Brauder tvrdi da su prevaru izveli kriminalci sa vezama u ruskom državnom aparatu.

Nakon što je Magnicki prvi put progovorio o prevari zatvoren je u Moskvi, a preminuo je jer mu je uskraćena osnovna medicinska pomoć. Zbog njegove smrti Kremlj se našao na meti optužba, a 2012. godine je američki Kongres doneo propis namenjen kažnjavanju službenika uključenih u hapšenje i naknadnu smrt Brauderovog advokata.

Istovremeno, ruski opozicioni političar Vladimir Kara-Murza, koji je inzistirao da Kongres proširi sankcije uvedene zbog slučaja Magnicki, se dvaput misteriozno razboleo, za šta njegova porodica tvrdi da je uzrokovano namernim trovanjem.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar