U trendu

Ruski ambasador: Pakt AUKUS bi mogao da pojača napetosti

MOSKVA – Novo partnerstvo između SAD, Australije i Velike Britanije moglo bi da pojača napetosti i da kod još nekih zemalja probudi želju da poseduju nuklearnu flotu, izjavio je danas ruski ambasador u Londonu Andrej Kelin za TV kanal „Rosija 24“.

„Naravno, moglo bi da dođe do eskalacije napetosti u tom veoma mirnom regionu. Neke zemlje bi takođe mogle da pokažu interesovanje za stvaranje nuklearnih flota i mogle bi da dođu do resursa za tako nešto“, rekao je Kelin, prenosi Tas s.

Kelin navodi da je pakt AUKUS prevashodno pretnja za politiku neširenja nuklearnog oružja i zato je važno pogledati ulogu Međunarodne agencije za atomsku energiju po ovom pitanju, naglasio je.

„Gledamo na ovaj sporazum vrlo oprezno i situacija se analizira u Moskvi, gde ima mnogo pitanja na ovu temu. Politički, ovaj dogovor ima ozbiljan negativan politički naboj“, dodao je ruski diplomata.

Vašington, Kanbera i London su 16. septembra saopštili da su stvorili novi bezbednosni pakt, prema kojem će se, između ostalog, pomoći Australiji da dobije tehnologiju kojom će moći da gradi nuklearne podmornice, a prve bi mogle da uđu u službu 2036. godine.

Kina je upozorila da pakt AUKUS može da dovede do trke u naoružanju i pozvala članice pakta da odustanu od „mentaliteta Hladnog rata i uskogrudih geopolitičkih koncepata“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.