U trendu

Ruski diplomata: Isporuku granata sa uranijumom tretiraćemo kao upotrebu prljavih nuklearnih bombi

Isporuku zapadnih granata sa uranijumskim jezgrom Ukrajini Moskva će tretirati kao upotrebu prljavih nuklearnih bombi, izjavio je danas šef ruske delegacije na bečkim pregovorima o vojnoj bezbednosti i kontroli naoružanja Konstantin Gavrilov.

„Upozoravamo zapadne sponzore kijevske vojne mašine da ne podstiču nuklearne provokacije i ucenu. Znamo da su tenk ‘Leopard 2’, kao i pešadijska borbena vozila ‘Bredli’ i ‘Marder’, naoružani projektilima sa uranijumskim jezgrom, čije korišćenje dovodi do kontaminacije područja, kao što se desilo u Jugoslaviji i Iraku“, rekao je Gavrilov na Forumu OEBS-a o bezbednosnoj saradnji.

Gavrilov je dodao da će Moskva, „ako Kijev dobije takve granate za tešku vojnu opremu NATO-a, smatrati to upotrebom prljavih nuklearnih bombi protiv Rusije, sa svim posledicama koje proizlaze iz toga“, prenosi ruska državna agencija RIA Novosti.

Nemački kancelar Olaf Šolc odlučio je posle višemesečnih pregovora, pod pritiskom NATO saveznika i koalicionih partnera, da ipak isporuči tenkove ‘Leopard 2’ Ukrajini i da dozvoli partnerskim zemljama da ih i one pošalju Kijevu. Ukrajina bi ove godine mogla da dobije do 100 najsavremenijih tenkova nemačke proizvodnje, što je trećina od broja koji je tražila.

Posle popuštanja Berlina, danas su i SAD odlučile da pošalju Ukrajini 31 tenk „M1 Abrams“.

Uoči objavljivanja američke odluke, portparol Kremlja Dmitrij Peskov upozorio je da će tenkovi „M1 Abrams“, ako ih SAD isporuče Ukrajini, „izgoreti kao i svi ostali“, prenela je agencija Rojters.

„Uveren sam da mnogi američki stručnjaci razumeju apsurdnost ove ideje. Ti tenkovi će izgoreti kao i svi ostali. Samo što oni mnogo koštaju, a to će pre svega pasti na pleća evropskih poreskih obveznika“, kazao je Peskov.

Peskov je juče upozorio da isporuka nemačkih tenkova „Leopard“ Ukrajini „ne nagoveštava ništa dobro“, navodeći da će to „ostaviti neizbirisiv trag“ u rusko-nemačkim odnosima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar