U trendu

Ruski diplomata kritikovao licemerje Zapada zbog osiromašenog uranijuma

ŽENEVA – Isporuke oružja sa osiromašenim uranijumom Ukrajini još jednom pokazuju koliko je Zapad bio licemeran prema toj naciji, izjavio je danas stalni predstavnik Rusije pri kancelariji UN u Ženevi Genadij Gatilov.

„To pitanje zahteva najpažljivije razmatranje na multilateralnim mestima gde se raspravlja o humanitarnim problemima i kontroli naoružanja, uključujući Konferenciju o razoružanju“, rekao je Gatilov u saopštenju koje je objavila ruska diplomatska misija.

„Snabdevanje Ukrajine oružjem sa osiromašenim uranijumom ili još gore, njegovo nepromišljeno korišćenje od strane kijevskog režima, biće još jedna manifestacija licemernog stava Zapada prema stanovnicima ove zemlje koji će biti izloženi većem riziku“, naglasio je Gatilov.
Prema njegovoj oceni, nepromišljen stav Vašingtona i Londona, proizašao je iz činjenice da „ove zemlje nikada nisu dozvolile korišćenje granata ovog tipa u svojim jurisdikcijama, već isključivo u vojnim agresijama na zemlje koje se nalaze stotinama ili čak hiljadama kilometara od njihovih granica“.
Ljudi u oblastima gde je korišćena municija sa osiromašenim uranijumom izloženi su značajnom riziku da dobiju rak ili da imaju decu rođenu sa defektima, rekao je ruski izaslanik.

Međutim, Vašington i London smatraju da dugoročno mogu da ignorišu posledice ako se takvo oružje koristi u dalekim zemljama ili regionima, rekao je Gatilov govoreći o upotrebi oružja sa osiromašenim uranijumom u Persijskom zalivu, Srbiji i Iraku.

Prošle nedelje, baronica, državna ministarka odbrane Velike Britanije Anabel Meknikol Goldi, saopštila je da će britanska vlada poslati Ukrajini municiju koja sadrži osiromašeni uranijum i ima povećanu efikasnost protiv oklopnih vozila.

Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva opisalo je osiromašeni uranijum kao „standardnu komponentu“ oklopnih granata, koje je koristilo decenijama.
Komentarišući britansku odluku, ruski predsednik Vladimir Putin je upozorio da će Moskva morati da odgovori u skladu sa tim, jer „kolektivni Zapad već razmišlja o upotrebi oružja sa nuklearnom komponentom“, prenosi agencija RIA.
Ruska ambasada u Ujedinjenom Kraljevstvu upozorila je London da ne šalje takvu municiju u Ukrajinu.

Ambasada je u saopštenju istakla da je taj korak prepun rizika dalje eskalacije i da bi upotreba takve municije negativno uticala na zdravlje lokalnog stanovništva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.