U trendu

Ruski hakeri upali u mejlove šefa unutrašnje bezbednosti SAD

MOSKVA – Ruski hakeri su imali pristup e-mail nalozima koji pripadaju šefu Odeljenja za unutrašnju bezbednost (DHS) iz Trampove administracije i članovima osoblja tog Odeljenja zaduženim za kibernetičku bezbednost, javlja agencija Asošiejted pres.

Vrednost hakovanih obaveštajnih podataka tadašnjeg vršioca dužnosti ministra za unutrašnju bezbednost Čeda Volfa i njegovog osoblja nije poznata, prenosi agencija AP.

Njihovim nalozima se pristupilo u okviru onoga što je poznato kao upad u „Solar Vinds“, softversku kompaniju sa središtem u Teksasu, podseća američka agencija, uz ocenu da je time dovedena u pitanje sposobnost američke vlade kada je reč o zaštiti pojedinaca, kompanija i institucija širom zemlje.

„Upad u Solar Vinds bio je pobeda za naše inostrane protivnike, a neuspeh za DHS“, rekao je senator Rob Portman iz Ohaja.

AP je intervjuisao više od desetak sadašnjih i bivših zvaničnika američke vlade, koji su govorili pod uslovom anonimnosti zbog poverljive prirode aktuelne istrage o hakovanju.

Američke vlasti su saopštile da je hakerski napad delo ruskih hakera, a američki general Pol Nakason, koji predvodi sajber snage Pentagona, rekao je prošle nedelje da Bajdenova administracija razmatra „niz mogućnosti“ kao odgovor.

Rusija je demantovala bilo kakvu ulogu u hakovanju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.