U trendu

Ruski izaslanik očekuje da talibani ne zaprete Centralnoj Aziji

Moskva očekuje da avganistanski pobunjenici – talibani ispune svoje obećanje i ne zaprete Rusiji ili njenim saveznicima u Centralnoj Aziji, rekao je izaslanik Kremlja za Avganistan u intervjuu objavljenom u sredu.

Zamir Kabulov, koji se prošle nedelje sastao sa talibanskom delegacijom koja je posetila Moskvu, izrazio je uverenje da će se talibani usredsrediti na obezbeđivanje svojih dobitaka u Avganistanu i da neće pokušavati da izazivaju susdne zemlje.

„Posetili su Moskvu da bi dali garancije u ime vrhovnog rukovodstva Talibana da teritorija Avganistana neće biti upotrebljena protiv interesa trećih zemalja“, rekao je Kabulov u intervjuu državnoj novinskoj agenciji RIA-Novosti. Rekao je da je ranije dobio slična uveravanja Mule Abdula Ganija Baradara, suosnivača talibana.

Fokus Talibana na borbu protiv grupe Islamska država je i u interesu Rusije, rekao je Kabulov: „Talibani se bore protiv Islamske države, i talibanski dobici nagrizaju temelj za bilo kakve napade i IS u Centralnoj Aziji“.

Talibani su prošle nedelje tvrdili da kontrolišu 85 odsto teritorije Avganistana pošto su brzo iskoristili povlačenje američkih trupa koje bi trebalo da se završi 31. avgusta. Ranije ovog meseca, talibansko napredovanje je primoralo stotine avganistanskih vojnika da beže preko granica u Tadžikistan.

Kabulov je rekao da su avganistanske trupe u povlačenju pucale na talibanske borce pošto su prešle u Tadžikistan, ali da talibani nisu uzvratili vatru.

Ruski diplomata je rekao i da ne očekuje da će Talibani zauzeti čitav Avganistan.

„Oni mogu preuzeti kontrolu nad nekoliko provincija… ali im to ne bi omogućilo da postanu svemoćni vladari Avganistana“, rekao je Kabulov.

Izaslanik Kremlja je priznao da grupa Islamska država i druge borbene grupe u Avganistanu mogu predstavljati pretnju ruskim saveznicima u Centralnoj Aziji severno od Avganistana. Rekao je da će Rusija sarađivati sa zemljama Centralne Azije u koordinaciji povećanja njihove bezbednosti i čvršće zaštite granica.

„To bi bio najupečatljiviji signal bilo kojim snagama protiv zadiranja u našu bezbednost“, rekao je Kabulov koji treba da učestvuje na međunarodnoj konferenciji o bezbednosti u Taškentu, u Uzbekistanu, koja počinje u četvrtak.

On predvidja da će u Avganistanu narednih meseci biti intenzivne borbe dok avganistanska vlada, talibani i druge grupe „ne budu spremni za suštinske i plodonosne pregovore“.

„Obe strane su se predugo pripremale za borbu, a pre no što potroše municiju, teško je bilo šta očekivati“, rekao je ruski diplomata. „Borbe će se nastaviti još nekoliko meseci pre no što se uspostavi nova vojno-politička ravnoteža“.

Kabulov je rekao da je Rusija razgovarala sa svim uključenim stranama da ih podstakne na pregovore o političkom rešenju.

Moskva koja je deset godina ratovala u Avganistanu, što se završilo povlačenjem sovjetskih trupa 1989. godine, vratila se kao diplomatski posrednik, uz kontakt sa zavađenim avganistanskim frakcijama i kao domaćin nekoliko rundi njihovih pregovora.

Iako je kritikovao rezultate američke misije u Avganistanu, Kabulov je naglasio da Moskva i Vašington imaju zajedničke interese u Avganistanu i blisko sarađuju na stabilizovanju te zemlje.

„To je gotovo jedino polje na kojem plodno sarađujemo sa Amerikancima“, rekao je izaslanik.

Rusija je ipak upozorila Sjedinjene Države da ne raspoređuju svoje trupe u bivšim sovjetskim zemljama Centralne Azije posle svog povlačenja iz Avganistana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.