U trendu

Ruski opozicionar prijavio Putina za širenje lažnih informacija

Opozicioni odbornik iz Sankt Peterburga u egzilu Nikita Juferev odlučio je da ruskim vlastima prijavi za „širenje lažnih informacija o vojsci“ predsednika Rusije Vladimira Putina, jer je za konflikt u Ukrajini, prvi put otkako je u februaru pokrenuo invaziju na tu zemlju, upotrebio reč „rat“.

Kako danas javlja danas Si-En-En u Rusiji se za konflikt u Ukrajini ne sme koristiti reč „rat“ već pažljivo osmišljeni izraz „specijalna operacija“, a prekršiocima preti do 15 godina zatvora na osnovu zakona koji je Moskva donela u martu ove godine.

„Nije donet nikakav dekret o okončanju specijalne vojne operacije, a rat nije objavljen“, napisao je Tviteru Juferev koji je pobegao iz Rusije i dodao: „Nekoliko hiljada ljudi je već osuđeno zbog ovakvih reči o ratu (u Ukrajini)“.

Kako CNN piše, Juferev je zbog korišćenja reči „rat“, to jest zbog „širenja lažnih informacija“, prijavio Putina vlastima u Moskvi radi krivičnog gonjenja.

Putin je juče rekao novinarima u Moskvi: „Nije nam cilj da podstičemo vojni konflikt, već upravo suprotno – da okončamo ovaj rat. Tome smo težili i težićemo i dalje“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar