U trendu

S. Arabija i Iran popravljaju odnose sastankom u Bagdadu?

RIJAD/TEHERA – Visoki zvaničici Saudijske Arabije i Irana održali su direktne razgovore sa namerom da poprave odnose, četiri godine nakon što su prekinuli diplomatske kontakte, javio je Rojters, pozivajući se na današnje izdanje Fajnenšl tajmsa.

Prva runda saudijsko-iranskih razgovora održana je u Bagdadu 9. aprila, a u diskusijama je bilo reči o napadima Saudijske Arabije na jemenske Hute, koje podržava Iran, i ishod dijaloga je bio pozitivan, navodi se u izveštaju FT na osnovu citiranja jednog zvaničnika.

Vlasti Saudijske Arabije zasad nisu odgovorile na pitanje Rojtersa za komentar, kao ni iranske.

FT je naveo da je visoki zvaničnik iz Saudijske Arabije negirao bilo kakve razgovore sa Iranom.

Irački premijer je posetio Rijad krajem prošlog meseca.

Izveštaj se pojavio nakon što su Vašington i Teheran počeli indirektne razgovore u Beču o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, čemu se Rijad protivi.

SAD paralelno pokušavaju da okončanu konflikt u Jemenu, koji se u tom regionu smatra kao posredni rat između Saudijske Arabije i Irana.

Rijad smatra da nuklearni sporazum mora da ima „jače odrednice“ i da zalivske zemlje treba da se priključe bilo kojim pregovorima sa ciljem da se ovog puta stavi tačka na iranski nuklearni program.

Saudijska Arabija i njeni saveznici su podržali odluku bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa da napusti nuklearni sporazum 2018. godine i da uvede sankcije Teheranu, koji je navodno odgovorio sa kršenjem nekoliko zabrana po pitanju nuklearnih aktivnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.