U trendu

S.Koreja ispalila „skad“ raketu, protesti Japana i J. Koreje

Severna Koreja najverovatnije je lansirala kratkodometnu „skad“ raketu, koja je letela oko 450 kilometara, nakon čega je pala u more, saopštila je južnokorejska vojska.

Projektil je ispaljen sa mesta u blizini severnokorejskog grada Vonsan, na njenoj istočnoj obali, naveo je Generalštab južnokorejske vojske u Seulu, prenosi Rojters.

Ovim povodom, predsednik Južne Koreje Mun Dže-in je sazvao sastanak Nacionalnog saveta za bezbednost u 7.30 sati po lokalnom vremenu.

Japan uložio protest S.Koreji zbog lansiranja rakete

Glavni sekretar japanske Vlade Jošihide Suga izjavio je večeras da je Japan protestvovao protiv Severne Koreje koja je večeras lansirala raketu, koja se sumnja da je pala u Japansko more, u deo koji Japan smatra svojom ekskluzivnom ekonomskom zonom.

„Balistička raketa koju je Severna Koreja lansirala je veoma problematična iz perspektive bezbednosti brodskog i avionskog saobraćaja, i jasno je kršenje rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija“, rekao je Suga novinarima, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, Japan apsolutno ne može da toleriše stalne provokacije Severne Koreje.

„Uputili smo oštar protest Severnoj Koreji i osudili njene akcije najjačim terminima“, rekao je Suga i dodao da nije primećena šteta na avionima i brodovima.

Abe osudio najnoviju raketnu probu S. Koreje

Japanski premijer Šinzo Abe osudio je najnoviju raketnu probu Severne Koreje, poručivši da će zajedno sa drugim zemljama preuzeti akciju s ciljem odvraćanja provokacija Pjongjanga.

„Kao što smo se dogovorili na samitu G7, pitanje Severne Koreje je prioritet međunarodne zajednice. U saradnji sa SAD, preduzećemo konkretnu akciju sa ciljem odvraćanja Severne Koreje „, rekao je Abe novinarima.

Abe je istakao da će Japan da uloži krajnje napore da zaštiti svoj narod, ostajući u bliskoj vezi sa Južnom Korejom i drugim zemljama, preneo je Rojters.

(Tanjug)

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar