U trendu

S. Koreja ne reaguje na diplomatske signale Vašingtona

VAŠINGTON – Visoki zvaničnik Bajdenove administracija potvrdio je da Severna Koreja ne reaguje na diplomatske signale iz Vašingtona još od sredine februara, čak ni u okviru UN, prenosi Rojters.

Ova situacija nameće brojna pitanja o tome kako će predsednik SAD Džo Bajden pristupiti smirivanju tenzija u odnosima sa Pjongjangom zbog nuklearnog i raketnog programa Severne Koreje, a uticaće i na predstojeću posetu američkog državnog sekretara Entonija Blinkena i sekretara za odbranu SAD Lojda Ostina Južnoj Koreji.

U razgovoru sa novinarom Rojtersa, jedan neimenovani, visoki zvaničnik Bajdenove administracije izjavio je da su SAD od sredine februara „pokušavale preko više kanala, uključujući i UN, da stupe u kontakt sa vladom u Pjongjangu“.

„Do sada nismo dobili nikakav odgovor iz Pjongjanga“, potvrdio je američki zvaničnik i podsetio da više od godinu dana nije bilo aktivnog dijaloga na relaciji SAD – S. Koreja.

Američki državni sekretar Entoni Blinken, navodi agencija, nije isključio mogućnost da se u koordinaciji sa saveznicima Pjongjangu uvedu dodatne sankcije i izvrši pritisak kako bi severnokorejska vlada započela proces denuklearizacije, iako dosadašnje sankcije nisu ubedile severnokorejskog vođu Kim Džong-una da odustane od nuklearnog programa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.