U trendu

S. Makedonija i Bugarska na putu otopljavanja odnosa

SKOPLJE – Novi premijeri Severne Makedonije i Bugarske saglasili su se danas da udvostruče napore za poboljšanje odnosa izmedu svoje dve zemlje koji su se pogoršali nakon što je Bugarska blokirala nastojanja Severne Makedonije u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

Bugarski premijer Kiril Petkov je doputovao u Skoplje samo dva dana nakon što je parlament S. Makedonije potvrdio ustoličenje nove vlade koju predvodi lider socijaldemokrata Dmitar Kovačevski.

U izveštaju AP se navodi da su dvojica premijera na zajedničkoj konferenciji za novinare u Skoplju saglasila da je njihov „zajedničcki cilj stvaranje bolje budućnosti“ za obe zemlje.

Tinjajući spor je dostigao vrhunac 2020. godine, nakon što je Bugarska, članica EU, stavila veto na početak formalnih pregovora o pristupanju S. Makedonije EU jer, kako je to formulisala vlada Bugarske, Skoplje nije sprovelo delove sporazuma o prijateljstvu potpisanog 2017. godine, posebno u delu koji se odnosi na zajedničku istoriju i jezik.

„Obećali smo jedan drugome da ćemo iskoristiti novu energiju da sa poštovanjem unapredimo naše odnose“, rekao je Kovačevski.

On je dodao da će vlade dve zemlje održati zajednički sastanak u Sofiji 25. januara sa planom da se formiraju zajedničke radne grupe za saradnju u sferama ekonomije, infrastrukture, evropskih integracija, trgovine, obrazovanja, kulture i istorije.

„Veliki sam optimista u pogledu nove dinamike (poboljšanja odnosa) i mogu da vas uverim da će rezultati biti vidljivi svake nedelje“, izjavio je Petkov, koji je prošlog meseca dobio mandat za formiranje vlade.

Kovačevski je potvrdio da je Bugarska pristala da svog suseda u bilateralnim komunikacijama naziva „Severna Makedonija“ pored duže formalne verzije „Republika Severna Makedonija“ jer je vlada u Sofiji do sada tvrdila da kraći naziv implicira teritorijalne aspiracije prema Bugarskoj.

„Rešavanje pitanja upotrebe kratkog imena je prvi veliki korak u novom poglavlju naših odnosa, a ovaj potez nam uliva optimizam za budućnost“, rekao je Kovačevski.

Bugarske vlasti takođe insistiraju na tome da etnička bugarska manjina u Severnoj Makedoniji mora biti ustavno priznata, kao što su priznate i druge manjine u toj zemlji, ali odbacuje argument svog suseda da u Bugarskoj postoji makedonska manjina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar