S. Makedonija: Razrešen reis Redžepi

SKOPLJE – U Severnoj Makedoniji je razrešen poglavar Islamske verske zajednice Suljeman Redžepi, inače poznat makedonskoj i široj javnosti po brojnim kontroverznim izjavama, a sklapanje braka sa 50 godina mlađom izabranicom navodi se kao glavni razlog za njegovo razrešenje, prenose makedonski mediji.

Sa dvotrećinskom većinom, Rijaset Islamske verske zajednice u Severnoj Makedoniji razrešio je reisa ul ulemu Sulejmana Redžepija, izjavio je muftija Gostivara Šaćir Fetai, koji je istovremeno postavljen za vršioca dužnosti predsednika IVZ do okončaja izborne procedure za novog poglavara.

Kako je saopštio, odluka stupa na snagu odmah, a nju su potpisali gostivarski, skopski, tetovski, kumanovski, struški i ostale muftije u toj zemlji, kao i dekan Fakulteta za islamske studije u Severnoj Makedoniji.

Kako nezvanično pišu makedonski mediji, razlog za Redžepijevo razrešenje je prošlonedeljno sklapanje građanskog braka između Redžepija i 24. godišnje izabranice Emine Jetiši, za koju su makedonski mediji naveli da je potpredsednica ogranka vladajuće albanske partije u toj zemlji DUI u skopskom selu Studeničani.

Sada već bivši poglavar IVZ u Severnoj Makedoniji poznat je široj javnosti po brojnim kontroverznim izjavama.

Prošle nedelje tokom muslimanskog praznika Bajram Ramazana izjavio je da je virus Covid-19 pobeđen, te da je virus mrtav, na šta je reagovao i makedonski ministar zdravlja Venko Filipče, upozoravajući makedonsku javnost da je virus i dalje prisutan.

“Codid-19 je mrtav. Bog je sa nama i kada je Bog sa nama mi se osećamo najjaće na svetu”, izjavio je Redžepi. Prethodno je pretio makedonskim vlastima da će prestati da podržava njihovu borbu protiv širenja virusa Covid-19 ukoliko ne obezbede finansijska sredstava za Islamsku versku zajednicu, za koju, kako je kazao, trpi velike finansijske štete tokom pandemije i zatvaranja džamija.

Redžepi je u sudskom sporu i sa jednim od čelnika Islamske verske zajednice u Severnoj Makedoniji Sulejmanom Buzakuom, koji je pre nekoliko meseci tvrdio da je Redžepi nelegalno na čelu Islamske verske zajednice.

Tada je Redžepi pretio i makedonskim vlastima i izjavio da će saopštiti javnosti u Severnoj Makedoniji kriminalne aktivnosti vlasti za koje on, kako je naveo, ima čvrsta saznanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.