Sa Erdoganom o brojnim projektima važnim za srpsku ekonomiju

ISTANBUL – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da je sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom razgovarao o nekoliko konkretnih projekata od značaja za srpsku ekonomiju.

Vučić je istakao da je i ovaj susret u Istanbulu, kao i njegova intenzivna diplomatska aktivnost u prethodnih mesec i po dana deo borbe koju vodi država s ciljem da u teškim vremenima kovida sačuva srpsku ekonomiju.

On je, u izjavi posle sastanka, podsetio je da je u proteklih mesec i po dana imao sastanke sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, Rusije Vladimirom Putinom, SAD Donaldom Trampom, zatim u Briselu sa evropskim zvaničnicima…

Ukazao je da su ekonomski parametri u celom svetu lošiji nego u vreme velike krize 1929. godine.

Vučić je podsetio da je Turska ne samo mediteranska, evropska i regionalna sila, već i jedna od osam najvećih svetskih sila.

„Kada razgovarate sa predsednikom Turske, prijateljem Srbije, gledate da pozicionirate Srbiju“, dodao je on.

Preneo je da je sa Erdoganom razgovarao o političkoj saradnji, ali i infrastrukturnim projektima.

Kazao je da je razgovarano o projektima na kojima već rade turske kompanije, kao što je autoput Kuzmin-Sremska Rača, zatim o autoputu Karađorđe, od Mladenovca, preko Aranđelovca do Bora, za koji se trenutno radi projektna dokumentacija.

Rekao je da su razgovarali kako bi videli kada može da krene u izgradnju i deo autoputa Požega, Kotroman i Višegrad, za šta se takdoje radi projektna dokumentacija.

„Razgovarali smo i o putu Novi Pazar-Tutin. To je veoma važan put za ljude koji žive tamo. Tražio sam dodatne garancije i dobio uveravanja da će put biti završen za godinu i mesec dana“, objasnio je on dodavši da su na tom putu, koji niko nije obnavljao decenijama, ljudi gubili živote u saobraćajnim nesrećama.

Zamolio je Erdogana, a on mu je, kako prenosi, izašao u susret, da poznata turska kompanija, koja je jedna od dve ili tri najboljih u svetu, a bavi se industrijskim zonama, napravi jednu na teritoriji Vojvodine.

„Verujem da bismo time rešili nezaposlenost, ali će doprineti i ukupnom rastu BDP-a i rešiti pitanje daljeg povećanja penzija i plata“, naglasio je on.

Vučić je ocenio da bi takva industrijska zona bila strahovit podsticaj za rast naše ekonomije.

Preneo je i da su razgovarali o regionalnim odnosima, kako bi videli kako i na koji način da Turska pomogne u naporima čuvanja mira i stabilnosti.

Bilo je, dodaje, reči i o saradnji u međunarodnim organizacijama, gde je, kaže Vučić, zatražio od Erdogana razumevanje za srpsku poziciju, jer ne mislimo isto o svim pitanjima.

Pored toga razgovarano je o novom bilateralnom susretu u Srbiji, kao i trilateralnom sa BiH u Sarajevu, čim prođe korona period.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.