U trendu

Sa protesta u Bernu podržan globalni štrajk uoči COP26

BERN – Klimatski aktivisti okupili su se danas ispred švajcarskog parlamenta u Bernu, u znak podrške globalnom klimatskom štrajku na koji je pozvao omladinski pokret „Petkom za budućnost”, uoči samita UN o klimi COP26.

Među 1.000 do 2.000 demonstranata, koliko se u Bernu okupilo prema navodima švajcarskih medija, bilo je dece i starijih ljudi, a slični skupovi održani su i u drugim gradovima, uključujući Bazel i Bil, prenosi Rojters.

„Petkom za budućnost“, koji je inspirisala Greta Tunberg, je pozvao na globalni klimatski štrajk uoči konferencije COP26 od 31. oktobra do 12. novembra u Glazgovu, da bi skrenuo pažnju svetskih lidera na potrebu „drastičnog smanjenja emisija štetnih gasova koji se oslobađaju upotrebom fosilnih goriva“ , objavljeno je na sajtu pokreta.

Švedska klimatska aktivistkinja Greta Tunberg, koja je pokrenula akcije petkom prije tri godine, rekla je Rojtersu u jednom intervjuu ovog meseca da će konferencija UN uspeti samo ako se svetski lideri suoče sa istinom da njihovo konkretno činjenje ne odgovara onome što obećavaju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.