U trendu

SAD: 11 republikanaca najavilo protivljenje potvrdi izbora

VAŠINGTON – Jedanaest aktuelnih i novoizabranih republikanskih senatora saopštilo je da će se usprotiviti potvrdi ishoda američkih predsedničkih izbora na sednici Kongresa zakazanoj za 6. januar, ukoliko se ne sprovede, kako su ukazali, desetodnevna hitna revizija rezultata izbora.

Elektorski koledž je 14. decembra potvrdio pobedu kandidata demokrata Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima.

U saopštenju koje je Tviteru objavio senator Ted Kruz navedeno je da su glasanje obeležili navodi o izbornoj prevari i nepravilnostima, prenosi Glas Amerike (VOA).

„Izborne prevare su konstantan izazov u našem izbornom procesu, iako se njihov obim osporava. Navodi o prevarama i nepravilnostima na izborima 2020. premašuju bilo koje dosadašnje”, ukazano je u zajedničkoj izjavi 11 republikanaca.

Naveli su i primer izbora održanih 1877. koje su, kako navode, obeležile optužbe za prevaru u više država.

„Kongres tada nije ignorisao te navode, niti su mediji one koji ih upućuju odbacili kao radikale čiji je cilj podrivanje demokratije. Umesto toga, Kongres je imenovao Komisiju, koju je činilo po pet članova Senata i Predstavničkog doma, kao i pet članova Vrhovnog suda koji su razmotrili ono što se smatralo spornim. Trebalo bi to da sledimo“, navedeno je u saopštenju.

Precizirano je i da bi Kongres, kako je ukazano, odmah trebalo da imenuje komisiju čije osnivanje predlažu.

„Njen mandat bi bio istraga i utvrđivanje činjenica, kao i sprovođenje desetodnevne revizije u državama u kojima su rezultate izbora obeležili prigovori o regularnosti. Kada se proces okonča, pojedine države mogu da procene nalaze Komisije i zakažu sednicu, ukoliko bude potrebe da se potvrdi promena u rezultatima glasanja”, ukazali su aktuelni i budući senatori, koji su istakli da bez toga neće glasati za potvrdu rezultata predsedničkih izbora u Kongresu.

Pre njihovog reagovanja sličan istup je uoči Nove godine imao i republikanski senator iz države Misuri Džoš Holi, dodaje VOA.

Ne predstavljajući detalje ili dokaze, Holi je najavio da će se se usprotiviti potvrdi mandata izabranog predsednika Bajdena jer, kako je tvrdi, neke države, uključujući Pensilvaniju, nisu poštovale sopstvene izborne zakone.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.