SAD: 169 miliona dolara vojne pomoći baltičkim zemljama

TALIN – Sjedinjene Države dodelile su 169 miliona dolara vojne pomoći baltičkim zemljama Estoniji, Letoniji i Litvaniji za 2021. godinu, kroz namenski program, Baltičku bezbednosnu inicijativu, saopštilo je danas estonsko Ministarstvo odbrane.

U objavi na Tviteru Ministarstvo odbrane Estonije nazvalo je taj potez „važnom i veoma dobrodošlom vešću“, prenosi AP.

„Odluka američkog Kongresa pokazuje da je naš najjači saveznik posvećen odbrani našeg regiona i da razume bezbednosne izazove ovde“, rekao je estonski ministar odbrane Juri Luik u izjavi.
Ministarstvo odbrane konstatuje da su SAD ove godine održale aktivno vojno prisustvo u baltičkom regionu i da je vojska Estonije održala više zajedničkih vežbi sa američkom vojskom, vazduhoplovstvom i mornaricom.

Od kraja septembra do početka novembra, američka sajber komanda održala je zajedničku operaciju sa Estonijom kako bi pomogla ovoj državi da istraži i blokira potencijalne sajber-pretnje iz Rusije.

Pomoć namenjena novom zajedničkom američko-baltičkom bezbednosnom programu predviđena je američkim zakonom o izdvajanju za odbranu koji je odobrio Kongres i koji je potpisan u utorak.

Vašington je i ranije pružao vojnu pomoć baltičkim državama, koje su članice NATO-a.

Međutim, estonsko ministarstvo navelo je da je ovo prvi put da se pomoć dodeljuje kroz namenski program, Baltičku bezbednosnu inicijativu.
Estonija, Letonija i Litvanija su bivše sovjetske republike koje su se pridružile NATO-u 2004. Sve tri zemlje graniče se sa Rusijom, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.