SAD: Bivša kontraobaveštajka prebegla u Iran

VAŠINGTON – Bivši američki specijalista kontraobaveštajne službe američkog vazduhoplovstva Monika Elfride Vit, koja je prebegla u Iran, optužena je za otkrivanje tajnih informacija teheranskoj vladi, uključujući kodni naziv i tajnu misiju jednog programa Pentagona.

Američko državno tužilaštvo je navelo da je Vitova (39) prebegla u Iran 2013. godine, nakon što je prisustvovala skupu u toj zemlji, čiji cilj je bio „osuda američkih moralnih standarda“, preneo je AP.
Ona se nedostupna američkoj pravdi, kao i još četiri iranska hakera, koji su, kako navode tužioci, koristili infrmacije koje im je ona pružala protiv njenih bivših kolega u američkoj obaveštajnoj zajednici.

Četvorica Iranaca delovala su za račun Iranske revolucionarne garde, naveli su tužioci, i za njima su raspisane poternice.

Prema optužnici, Vitova, koja je napustila americko ratno vazduhoplovstvo 2008. godine i kasnije radila po ugovoru za Ministarstvo odbrane, otkrila je Irancima kodno ime i poverljivu misiju jednog specijalnog pristupnog programa Pentagona.

Ona je, takođe, istraživala privatne informacije o kolegama sa kojima je radila i stvorila je ono što vlada naziva „ciljanim paketima“ za upotrebu od strane iranske vlade.

U Tužilaštvu nisu želeli da kažu u kojoj meri su njena otkrića ugrozila američke obaveštajne operacije u Iranu.

Prema optužnici, Iranci su Vitovu, kada su prvi put stupili sa njom u kontakt, ocenili kao dobro obučenu.

Ona im je rekla da voli svoj posao i da nastoji da svoje znanje stavi „u službu dobra, umesto zla“, i izrazila zahvalnost Irancima što su joj pružili tu mogućnost.

U poruci neimenovanoj osobi ona je kasnije navela: „Ukoliko sve drugo propadne, mogu i da izađem u javnost sa tim programom i učinim ono što je učinio (Edvard) Snouden“, bivši službenik Nacionalne bezbednosne agencije po ugovoru koji je javno objavio američke poverljive informacije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.