U trendu

SAD blokirale postavljenje Palestinca za vođu misije UN

SAD blokirale postavljanje bivšeg palestinskog premijera Salama Fajeda za vođu političke misije UN u Libiji, uz objašnjenje da podržavaju svog saveznika Izrael, prenose svetski mediji.

Ambasadorka SAD u UN Niki Hejli rekla je sinoć da je administracija predsednika Donalda Trampa „razočarana“ što je generalni sekretar UN Antoio Gutereš obavestio Savet bezbednosti o nameri da postavi Fajada, svetski priznatog ekonomistu koji je bio premijer u Palestinskoj upravi od 2007. do 2013. godine, kao novog specijalnog predstavnika UN u Libiji.

„Isuviše dugo su UN nepravedno pristrasne u korist Palestinske uprave na štetu naših saveznika u Izraelu“, rekla je Hejli.

Palestina je posmatrač UN i njenu nezavisnost priznalo je 137 od 193 članica svetske organizacije. Međutim, Hejli je rekla da SAD trenutno ne priznaju palestinsku državu „niti podržavaju signal“ koje bi Fajadovo postavljenje poslalo unutar UN.

Diplomate u UN su izjavile da je Fajad veoma cenjen zbog svog rada na reformisanju Palestinske uprave i podsticanja njene ekonomije, kao i da ima podršku 14 ostalih članica Saveta bezbednosti da nasledi Martina Koblera u misiji za Libiju.

Hejli je ipak rekla da uprkos protivljenju postavljenju Fajeda, Trampova administracija želi da se okonča decenijski izraelsko-palestinski sukob.

„Ohrabrujemo dve strane da direktno zajednički dođu do rešenja“, rekla je Hejli pre planiranog sastanka predsednika Trampa i izraelskog premijera Benjamina Netanjahua u Beloj kući 15. februara.

Hejli je najavila novu eru u UN, „eru u kojoj SAD stoje čvrsto uz Izrael protiv svakog i svih pokušaja da se nanese šteta jevrejskoj državi“.

Izraelski ambasador u UN Dani Danon rekao je da je odluka SAD da blokira Fajadovo postavljenje još jednom dokazuje da „stoji čvrsto uz državu Izrael u međunarodnoj areni i u UN posebno“.

Nova ambasadorka SAD jasno je rekla da će Amerika delovati, a ne samo govoriti u znak podrške saveznicima.

Međutim, Tramp je u intervjuu za izraelski list Izrael hajom u petak najavio neke teške diskusije s Netanjahuom o širenju jevrejskih naselja, iako je tokom izborne kampanje nagovetio da će biti tolerantniji prema takvoj politici Izraela. Sada je ocenio da širenje jevrejskih naselja na zemlji na koju Palestinci polažu pravo na pomaže miru.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.