U trendu

SAD će se angažovati na smanjenju tenzija na KIM

VAŠINGTON – SAD će u saradnji sa EU, NATO i Vladom Srbije i Prištinom pokušati da preduzme neodložne korake kako bi se zaustavila eskalacija tenzija (na Severu Kosova i Metohije), omogućio dalji napredak dijaloga pod okriljem EU i sprečio negativan uticaj na svakodnevni život građana, poručuje se iz Stejt dipartmenta.

Na pitanje Tanjuga upućeno Gabrijelu Eskobaru, zameniku državnog sekretara za Evropu i Evroaziju da li očekuje da će problem biti rešen na predstojećem sastanku u Briselu, iz Stejt dipartmenta poručuju da pozdravljaju dolazak predstavnika Srbije i Prištine u Brisel i izražavaju nadu da će izaslanici pokrenuti otvoren, ozbiljan i neposredan dijalog uz potvrdu da će se i Gabrijel Eskobar uključiti u ovonedeljne briselske razgovore.

„Najnoviji događaji su pokazali da će razlike između Beograda i Prištine, ukoliko ne budu prevaziđene, negativno uticati na strane investicije i doprineti daljem odlivu mozgova, što će kosovsku i srpsku privredu onemogućiti da ostvare svoje stvarne potencijale, ali će i sprečiti njihove dalje integracije u evropske institucije“, navodi se u odgovoru stejt dipartmenta.

SAD apeluju na Srbiju i vlasti u Prištini da se vrate dijalogu uz posredovanje EU i da bez odlaganja rešavaju sva sporna pitanja, uključujući ona vezana sa energetiku i druge oblasti koje utiču na svakodnevni život građana, ističući da SAD nemaju recept za rešavanje problema.

„Rešenje moraju da pronađu dve strane angažovane u dijalogu. SAD i dalje podržavaju bližu regionalnu saradnju i otklanjanje smetnji slobodnom kretanju, trgovini i investicijama na dobrobit svih ljudi koji žive na zapadnom Balkanu“, zaključuje se u odgovoru stejt dipartmenta Tanjugu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.