U trendu

SAD ćute, Kremlj objavio: O čemu su pričali Putin i Tramp?

Vladimir Putin i Donald Tramp razgovarali su telefonom o situaciji u Siriji, Ukrajini, nuklearnom programu Irana i situaciji na Korejskom poluostrvu.

To je objavio Kremlj, dok se Bela kuća o sadržaju razgovora ruskog i američkog predsednika nije oglasila.

Dvojica lidera su se dogovorili da rade na određivanju vremena i mesta njihovog sastanka, prenosi Rojters ističući da su se lideri Rusije i SAD dogovorili da budu u redovnom kontaktu.

Kremlj je naveo da nije bilo pominjanja ublažavanja sankcija SAD protiv Rusije. Navodi se da je Putin čestitao Trampu na izboru za američkog predsednika, kao i da je tokom prvog razgovora vladala atmosfera obnove i poboljšanja američko-ruske saradnje.

Kremlj je naveo i da su se Putin i Tramp saglasili da je prioritet ujedinjenje napora u borbi protiv međunarodnog terorizma. Navedeno je i da su se Putin i Tramp izjasnili u korist koordinisanja ruskih i američkih akcija zarad pobede u borbi protiv takozvane Islamske države i drugih terorističkih organizacija u Siriji.

Kremlj je objavio da su Putin i Tramp naglasili važnost obnove trgovine i ekonomskih veza između dve zemlje, od kojih obe imaju koristi.

Tramp je pozvao Putina, što je njihov prvi zvaničan kontakt.

„Posle razgovora s nemackom kancelarkom Angelom Merkel, koji je trajao 45 minuta, predsednik SAD sada razgovara telefonom s trećim od pet lidera – predsednikom Rusije Putinom“, napisao je prethodno portparol Bele kuće Šon Spajser na svojoj stranici na Tviteru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.