U trendu

SAD: FDA oprezna povodom najava o promeni doze vakcina

VAŠINGTON – Američka agencija za hranu i lekove (FDA) saopštila je da je ideja o promeni doziranja vakcina ili intervala između davanja dve doze preuranjena i ne zasniva se na raspoloživim istraživanjima.

Iz FDA je saopšteno da se pažljivo prate diskusije i saopštenja u kojima se najavljuje smanjenje broja doza vakcine ili produžava period do davanja druge doze, ili predlaže da se daju različite vakcine u prvoj i drugoj vakcinaciji, sve s ciljem da se imunizuje što veći broj ljudi, preneo je Rojters.

Iako su sva ova pitanja opravdana i trebalo bi da budu razmotrena, FDA je upozorila da bi u ovom trenutku „predlog o promenama postojećeg odobrenja FDA o doziranju ili intervalu između administriranja dve obavezne doze bio preuranjen i neutemeljen u činjenicama koje su trenutno na raspolaganju“.

„Ukoliko predlozi nisu utemeljeni na validnim podacim, promene bi predstavljale rizik po javno zdravlje. Interval između prve i druge doze Fajzer/Biontekove vakcine je 21 dan, a između Modernine 28 dana“, podsećaju iz FDA.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.