SAD: Hakeri iz S.Koreje pokušli da ukradu 1,3 milijarde $

VAŠINGTON – Američko ministarstvo pravde optužilo je trojicu vojnih obaveštajaca Severne Koreje da su učestvovali u sajber-napadima, u pokušaju da od banaka i privatnih lica ukradu 1,3 milijarde dolara u kriptovalutama, ali i tradicionalnim valutama.

„Operativci Severne Koreje, koji su koristili tastature umesto pištolja, ukrali su digitalne novčanike pune kriptovaluta umesto džakova para, i oni su vodeći pljačkaši banaka u svetu“, rekao je pomoćnik državnog tužioca SAD Džon Demers, preneo je Gardijan.

Kriminalni trio je stvorio zlonamernu aplikaciju za kriptovalute, otključavajući virtuelna vrata do kompjutera žrtava, zatim su hakovali kompanije i trgovali digitalnim valutama kao što je bitkoin i razvili su specifičnu platformu podataka kako bi izbegli sankcije i tajno podizali novac, navodi se u saopštenju ministarstva pravde SAD.

Postupak je pokrenut u federalnom sudu u Los Anđelesu i zasniva se na optužbama iz 2018. godine protiv jednog od trojice osumnjičenih, Park Jin Hjoka, koji je optužen da je hakovao fotografije Sonija četiri godine ranije i da je 2016. godine ukrao 81 milion dolara iz centralne banke Bangladeša.

U optužnicama se nalaze još dvojica osumnjičenih – Jon Čhang Hjok i Kim Il, koji su navodno radili za severnokorejsku vojnu obaveštajnu hakersku grupu, Izviđački javni biro.

U sajbersekjuriti krugovima, to telo je poznato i pod imenima grupa Lazarus i APT 38.

Kao dodatak prethodnim optužbama, trio je bio uključen u operacije van Severne Koreje, Rusije i Kine, u pokušaju da ukradu 1,3 milijardi dolara hakovanjem kompjutera uz pomoć posebnih metoda, zaključuje se.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.