U trendu

SAD i clanice UN apeluju na svet: Ne zabranjujte izvoz hrane

NJUJORK – Amerika, Francuska, Nemačka, Velika Britanija i određen broj zemalja Ujedinjenih nacija apeluju na članice UN da drže otvorenom prehrambeno tržšte, kao i tržište poljoprivrednih proizvoda, i tako izbegnu restriktivne mere.

Pozvali su „sve članice UN da spreče neopravdane restriktivne mere kao što su zabrane za izvoz hrane ili đubriva, koje povećavaju nestabilnost na tržištu i ugrožavaju prehrambenu sigurnost na globalnom nivou, posebno kod onih koji su već u teškim situacijama jer se uveliko suočavaju sa glađu, siromaštvom i neuhranjenošću“, preneo je TAS S.

U zajedničkom saopštenju pomenutih zemalja apeluje se da se „omogući siguran pomorski transport hrane kroz Crno more“.

Izjava je odobrena na ministarskoj konferenciji o sigurnosti hrane, a potpisale su je još i Australija, Albanija, Brazil, Gvajana, Gana, DR Kongo, Egipat, Indonezija, Irska, Italija, Jemen, Katar, Kenija, Kuvajt, Liban, Litvanija, Mauritanija, Meksiko, Holandija, Nigerija, Norveška, Emirati, Rumunija, S. Arabija, Senegal, Tunis, Turska, Ukrajina, Švedska i Japan.

U izjavi se takođe pozivaju „sve članice UN da povećaju svoja ulaganja u istraživanje na temu kako razviti i implementirati naučne inovacije bazirane na klimatskoj otpornosti“, kao i da se „pažljivo prate tržišta koja utiču na prehrambene sisteme“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)