U trendu

SAD i Filipini saglasni oko mape puta za isporuku američke vojne pomoći

VAŠINGTON – Najviši odbrambeni i diplomatski zvaničnici SAD i Filipina složili su se da u narednim mesecima kompletiraju mapu puta za isporuku američke vojne pomoći toj zemlji jugoistočne Azije za sledećih pet do 10 godina.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je da su dugogodišnji saveznici, koji dele zabrinutost zbog postupanja Kine, razgovarali u utorak o isporuci „prioritetnih odbrambenih platformi“, što je potez koji je podstakao Peking da izrazi zabrinutost, prenosi Rojters.

Platforme od radara do bespilotnih letelica, vojnih transportnih aviona i obalskih i protivvazdušnih odbrambenih sistema bile su tema na takozvanom sastanku „2+2“ u Vašingtonu, na kojem je SAD pored Ostina predstavljao još državni sekretar Entoni Blinken.

„Usvajanje mape puta za pomoć sektoru bezbednosti u narednim mesecima omogućiće zajedničke investicije u modernizaciju odbrane i dati informacije o potrebnim isporukama prioritetnih platformi u sledećih pet do 10 godina“, navodi se u saopštenju dve strane.

Filipinski ministar spoljnih poslova Enrike Manalo rekao je na istoj konferenciji za novinare da su dve strane „udvostručile” svoju posvećenost modernizaciji saveza Filipini-SAD.

Taj korak, dodao je on, prepoznaje da će „naše partnerstvo morati da igra jaču ulogu u očuvanju međunarodnog poretka zasnovanog na međunarodnom pravu“.

Danas je kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da je „ozbiljno zabrinuto“ i izrazilo „snažno nezadovoljostvo” zajedničkom izjavom, dodajući da dokument „iskrivljuje i narušava ugled legitimnih akcija Pekinga.

„Spremni smo da na odgovarajući način rešimo pomorske sporove putem pregovora i konsultacija“, izjavio je portparol ministarstva Vang Venbin.

On je dodao da će Peking takođe čvrsto podržavati sopstveni teritorijalni suverenitet i pomorska prava i interese.

Stručnjaci navode da SAD vide Filipine kao potencijalnu lokaciju za rakete, projektile i artiljerijske sisteme u suprotstavljanju potencijlanoj kineskoj amfibijskoj invaziji na Tajvan, koji Kina smatra sopstvenom teritorijom.

Ostin je saopštio da je „prerano“ da se razgovara o tome koja bi sredstva SAD želele da stacioniraju u filipinskim vojnim bazama prema nedavno proširenom Sporazumu o poboljšanoj saradnji u oblasti odbrane (EDCA).

Vojne snage Filipina i SAD započele su juče zajedničke vojne vežbe na Filipinima, najveće u poslednjih nekoliko decenija.

Filipini su prošle nedelje odobrile SAD pristup u još četiri svoje baze, čime je skoro udvostručen broj baza koje su uključene sporazum EDCA.

Lokacije baza su značajne, jer su tri okrenute ka severu prema Tajvanu, a jedna se nalazi u blizini spornih ostrva Spretli u Južnom kineskom moru, gde je Kina izgradila veštačka ostrva opremljena pistama i raketnim sistemima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar