SAD i Iran počeli “indirektnu diplomatiju sa Evropoljanima”

VAŠINGTON – SAD i Iran započeli su indirektnu diplomatiju sa Evropljanima i drugima, prenoseći poruke o tome kako bi mogli da nastave da se pridržavaju iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, izjavio je danas savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.

„Diplomatija sa Iranom je u toku, samo trenutno ne na direktan način. Postoje komunikacije putem Evropljana i drugih koje nam omogućavaju da objasnimo Irancima kakav je naš stav u pogledu pristupa usklađenosti i da čujemo kakav je njihov stav“, rekao je Salivan novinarima.

Salivan je dodao da SAD čekaju odgovor Iranaca kako bi želeli da nastave, prenosi Rojters.

„Ovo neće biti lako, ali verujemo da smo u diplomatskom procesu sada kada možemo ići napred i na kraju obezbediti svoj cilj, a to je sprečavanje Irana da dobije nuklearno oružje i to diplomatskim putem“, dodao je.

Nova administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena odbila je da pruži Teheranu jednostrane podsticaje da započne razgovore, ali je ostavila otvorenom mogućnost da obe strane preduzmu recipročne korake za nastavak primene sporazuma, pristup koji Vašington naziva „usklađivanjem radi usklađenosti“, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.