U trendu

SAD i J.Koreja saglasni: Veća izdvajanja za američke trupe

VAŠINGTON – SAD i Južna Koreja su se saglasili da se troškovi, koje plaća Seul za američke trupe u Južnoj Koreji, povećaju za 13,9 odsto u 2021. godini.

Ovim dogovorom okončana je višemesečna pat pozicija koja je izazvala tenzije u odnosima između dva saveznika, nakon Trampovog zahteva da se troškovi uvećaju pet puta, podseća se u izveštaju AP.

S obzirom da je predsednik Džo Bajden pristao da preko Stejt departmenta postigne brz sporazum o ovom pitanju, može se zaključiti da američka administracija želi da popravi odnose sa ključnim saveznicima u istočnoj Aziji, jer joj je u fokusu regionalno jedinstvo kako bi uspešno parirala Kini i Severnoj Koreji, navodi agencija.

Američki državni sekretar Entoni Blinken putovaće iduće nedlje u Tokio i u Seul na sastanke na kojima će potvrditi američku posvećenost jačanju savezništva, saopšteno je danas iz Stejt departmenta i najavljeno da će se Blinkenu na sastancima pridružiti i sekretar za odbranu SAD Lojd Ostin koji će posetiti i Indiju.

Iz Seula je potvrđeno da će se izdvajanja za američko vojno prisustvo u Južnoj Koreji povećati ove godine za 13,9 odsto, kao i da će se tokom četiri godine nakon ove, troškovi povećavati srazmerno povećanjima vojnog budžeta Severne Koreje.

Sve u svemu, Seul će plaćati oko 44 odsto ukupnih troškova američkog vojnog prisustva na Korejskom poluostrvu, ne računajući plate za oko 28.500 vojnog i civilnog osoblja angažovanog u Južnoj Koreji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.