U trendu

SAD i Kanada postigle sporazum o odbijanju tražioca azila

VAŠINGTON/KVEBEK – Američki predsednik Džozef Bajden postigao je danas sa kanadskim premijerom Džastinom Trudoom dogovor o odbijanju tražilaca azila na nezvaničnim graničnim prelazima.

Prema dogovoru, Kanada će kreirati novi program za 15.000 izbeglica koji beže od progona i nasilja u Južnoj i Centralnoj Americi, preneo je Bi-Bi-Si pozivajući se na neimenovane izvore.

Bajden i Trudo takođe su razgovarali o nizu ekonomskih, trgovinskih i imigracionih pitanja, a kako navodi britanski javni servis, dogovor koji je danas postignut predstavlja deo napora da se ograniči priliv migranata na nezvanični prelaz Rokem Roud između američke države Njujork i kanadske provincije Kvebek.

Navodi se da je ovaj dogovor amandman na Sporazum o bezbednoj trećoj zemlji između dve zemlje iz 2004, prema kojem migranti moraju podnetu zahtev za azil u prvoj zemlji u koju stignu, bilo da su to SAD ili Kanada.

Taj sporaum dozvoljava i američkim i kanadskim zvaničnicima da odbiju tražioce azila u oba smera na zvaničnim ulazima u lukama, ali se to ne odnosi na nezvanične prelaze, što je dovelo do toga da mnogi migranti pokušavaju da uđu u Kanadu na mestima gde nema zvaničnih graničnih prelaza, a navodi se da novi dogovor treba da „zatvori tu rupu“.

Vlasti u Njujorku su prošlog meseca saopštile da će obezbediti besplatne autobuske karte za migrante da putuju prema američkoj granici sa Kanadom.

Bajdenova administracija je takođe predložila da se obračuna sa tražiocima azila na južnoj granici SAD sa Meksikom tako što će otežati migrantima da zatraže azil kada granične kontrole bog kovid-19 budu ukinute u maju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar