U trendu

SAD i Rusija koordinišu stavove, Bajden sa Putinom i o Iranu

VAŠINGTON – Najviši američki i ruski zvaničnici za pregovore sa Teheranom sastali su se u Beču, rekao je danas ruski izaslanik za nuklearne pregovore, a postoje najave da će američki predsednik Džozef Bajden sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom sutra u telefonskom razgovoru razmatrati pitanje oživljavanja iranskog nuklearnog sporazuma.

Delegati sa obe strane saopštili su da Moskva i Vašington koordinišu stavove u pokušaju da spasu iranski nuklearni sporazum iz 2015. a ruski pregovarač Mihail Uljanov napisao je na Tviteru da se sastao sa specijalnim izaslanikom SAD za Iran Robertom Malijem, prenosi Rojters.

„Bliske konsultacije i koordinacija između ruske i američke delegacije u toku pregovora u Beču predstavljaju važan preduslov za napredak ka obnavljanju JCPOA“, napisao je on, pozivajući se na Zajednički sveobuhvatni plan akcije, što je zvaničan naziv za nuklearni sporazum sa Iranom.

Bajden i Putin će verovatno razmatrati temu iranskih nuklearnih pregovora sutra, za kada je najavljen njihov telefonski razgovor, rekao je Rojtersu visoki zvaničnik Bajdenove administracije.

„Verujem da će Bajden i Putin sutra ponovo razgovarati o Iranu, s obzirom na to da sada imamo stalne pregovore u Beču i da su Vašington, naši evropski partneri i Rusi prilično blisko koordinisali stavove, radeći zajedno prilično konstruktivno“, rekao je američki zvaničnik uz uslov da mu se ne otkrije identitet.

Indirektni pregovori SAD i Irana o oživljavanju iranskog nuklearmog sporazuma iz 2015 vode se u Beču, a diplomate iz Francuske, Velike Britanije, Nemačke, Rusije i Kine posreduju između dve strane jer Teheran odbija direktni kontakt sa Vašingtonom.

Prema originalnom sporazumu, iz kojeg se bivši američki predsednik Donald Tramp povukao 2018. godine, Iran je morao da ograniči nuklearni program, a zauzvrat bi SAD, EU i UN ublažile sankcije protiv te zemlje.

SAD su u utorak izrazile oprez zbog optimističnih komentara Irana i Rusije o uspešnosti razgovora u Beču i o oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma i poručile da je još prerano za ocenu da li se Teheran vratio pregovorima na dovoljno konstruktivan način.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar