SAD i Rusija nazaduju: U ovim zemljama u svetu se najbolje živi

Sjedinjene Američke Države i Rusija su pale na listi zemalja sa najboljom reputacijom, u istraživanju nevladine organizacije „Reputation Institute“ za 2017. godinu.

Studija je sprovedena među 38.000 ljudi u osam najbogatijih zemalja na svetu SAD, Japan, Kanada, Nemačka, Francuska, Italija, Velika Britanija i Rusija. One procenjuju 55 zemalja za najvećim BDP-om. Učesnici procenjuju stanje privrede, životni standard, ekologiju i kvalitet vlade.

Ulazak Donalda Trampa u Belu kuću doveo je do toga da SAD padne za 11 mesta na listi. Za 2017. godinu SAD su zauzele 38. mesto, ispred njih je Meksiko, a iza njih Venecuela.

Pad SAD na listi je doprinela Trampova retorika da će graditi zid prema granici sa Meksikom. Sa druge strane simpatije prema Meksiku rastu.

Rusija je drugi veliki gubitnik posle SAD. Mnogi ne veruju Moskvi, zbog priča o navodnom mešanju Rusije u izbore u SAD kao i u evropske izbore. Rusija je na 51. mestu, a istovremeno Rusi su dovoljno poštovani, jer 81 posto ispitanika veruje da su oni svetska sila.

Za razliku od gubitnika, Kina napreduje na lestvici, jer se trudi da poboljša poslove, da razvija zaštitu životne sredine, robe i usluga. Peking je i dalje slab u pogledu transparentnosti i etike. Oni su u 2017. godini zauzeli 47. mesto.

Kanada je država koja je u 2017. godini zaradila najveće poštovanje. Australija i Novi Zeland su na četvrtom i petom mestu, a potom sledi Norveška.

Najbolje pozicionirane zemlje Centralne i Istočne Evrope su Češka (21) i Poljska (24). Peru i Čile su najcenjenije zemlje Latinske Amerike, dok je Južna Afrika na 36. mestu u Africi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.